Hanya enam SJK Tamil terima komputer riba

 Bekas timbalan menteri pendidikan Teo Nie Ching mendakwa kerajaan persekutuan hari ini mendiskriminasi sekolah Tamil.


Ini susulan, dakwanya setelah hanya enam daripada 527 sekolah vernakular Tamil (SJKT) yang menerima komputer riba dari kerajaan di bawah program Cerdiknya.


“Ini merupakan tanda jelas diskriminasi dalam pengedaran komputer riba ke sekolah kerana menurut jawapan yang diberikan oleh Kementerian Pendidikan, hanya enam dari 527 SJKT yang menerima komputer riba daripada kerajaan.


"Saya akan mengklasifikasikan ini sebagai ketidakadilan yang sangat besar terhadap masyarakat India dan pengedaran diskriminasi alat-alat penting untuk tujuan pendidikan ketika wabak tidak sepatutnya berlaku," kata Teo dalam kenyataan hari ini.


Hanya 406 daripada 150,000 komputer riba diedarkan ke sekolah-sekolah Tamil di seluruh negara, iaitu hanya 0.27 peratus daripada jumlah komputer riba yang diedarkan, kata Teo.


Sekolah yang mendapat bantuan tersebut adalah: SJKT Taman Tun Aminah (215), SJKT LDG Temiang Renchong (11); SJKT LDG Chembong (21); SJKT Barathi (46); SJKT Mahatma Gandhi Kalasalai (75); dan SJKT Teluk Merbau (38).


"Jumlah pelajar di semua aliran sekolah adalah 4.7 juta di seluruh negara.


"Ini bermaksud 1.7 peratus pelajar dalam sistem, berasal dari SJKT tetapi mereka hanya menerima 0.27 peratus komputer riba yang diedarkan," katanya.


Mendakwa ini sebagai "merugikan konsep" Keluarga Malaysia ", Teo berkata bahawa terbukti bahawa orang India secara statistik tidak beruntung dan berhak mendapat lebih banyak bantuan daripada kerajaan.


“Sistem pendidikan kami didasarkan pada premis bahawa setiap orang harus memiliki akses pendidikan yang bermakna dan tidak ada anak yang harus ditinggalkan. Namun, Kerajaan di bawah Ismail Sabri Yaakob tidak malu mengabaikan prinsip asas pendidikan dan pemerintahan ini.


"Tindakan dan prinsip kerajaan saat ini tidak mencerminkan semangat Keluarga Malaysia seperti yang dituntut oleh perdana menteri. 


Kepentingan dan keperluan SJKT telah diabaikan dan jauh dari konsep keadilan yang ideal yang akan dimiliki keluarga, ”katanya.

Peruntukan khas ke sekolah Tamil dikurangkan


Sementara itu, Teo juga menyatakan bahawa kerajaan Perikatan Nasional telah mengurangkan peruntukan khas untuk SJKT kepada RM28.9 juta pada tahun 2021 daripada RM50 juta yang telah diagihkan kepada masyarakat India selama bertahun-tahun.


Dia meminta Menteri Pendidikan Mohd Radzi Md Jidin untuk memperbaiki perbezaan dalam pengedaran komputer riba.


Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz menerusi perbahasan Belanjawan 2021 berkata, program komputer riba percuma itu akan dibiayai oleh syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan GLIC.

Kata Tengku Zafrul, pihak itu akan menyumbang RM150 juta bagi 150,000 pelajar di 500 sekolah. 


Projek ini dikendalikan oleh Yayasan Hasanah.

Projek ini pada mulanya dikritik kerana laman webnya menyatakan bahawa pelajar akan diberikan komputer riba secara pinjaman.


Ia dikritik lagi oleh Teo dan yang lain ketika pemberian dihentikan sementara pada bulan Jun setelah pengedaran hampir 13,000 komputer riba, walaupun terdapat rancangan awal untuk 50,000 pelajar mendapatkan peranti pada akhir Mei

No comments: