Kami bekerjasama, tapi bukan kerajaan perpaduan

Pemimpin Pakatan Harapan (PH) ketika mengadakan pertemuan dengan Ismail minggu lalu.

PETALING JAYA: Kesediaan pembangkang untuk bekerjasama dengan pentadbiran baharu Ismail Sabri Yaakob tidak harus disalah anggap sebagai pembentukan kerajaan perpaduan, kata Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng.

“Tidak ada yang lebih jauh daripada kebenaran. DAP akan kekal berada dalam pembangkang untuk memainkan peranan perlembagaan bagi melaksanakan semak dan imbang terhadap kerajaan, sebagai suara rakyat, membela cita-cita dan prinsip dan memerangi ketidakadilan,” katanya dalam kenyataan.

Lim berkata kesediaan Pakatan Harapan (PH) dan partinya untuk bekerjasama dengan kerajaan adalah berdasarkan keinginan secara kolektif untuk melakukan pembaharuan seperti akta anti lompat parti dan pelan pemulihan pandemik yang komprehensif.

“DAP sedia memandang ke hadapan dan mengambil langkah yang sukar untuk bekerjasama dengan kerajaan baharu di bawah pimpinan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob dengan melaksanakan pelan penetapan semula Covid-19 dan pelan pemulihan ekonomi berjumlah RM45 bilion supaya keadaan negara dan ekonomi kembali normal

“Pelan normalisasi ini akan membolehkan kita meneruskan kehidupan, bekerja mencari rezeki, meneruskan semula operasi perniagaan, kembali ke sekolah dan membangkitkan harapan di kalangan generasi muda supaya mereka dapat bercita-cita untuk merealisasikan segala potensi dalam diri dan bukannya menghadapi masa depan yang kelam oleh sekatan penuh dan bergantung harap kepada bungkusan makanan.”

Pelan itu, katanya, akan mempercepatkan kadar vaksinasi, menyediakan ujian dan keupayaan pengesanan yang lebih baik, penyediaan dana lebih besar kepada sektor penjagaan kesihatan dan penyediaan bantuan wang tunai kepada rakyat.

“Mari kita membangkitkan semula Impian Rakyat Malaysia dengan harapan dan janji untuk masa depan lebih cemerlang,” katanya.

Minggu lalu, Lim dan rakan pemimpin komponen PH, Anwar Ibrahim dan Mohamad Sabu mengadakan pertemuan dengan Ismail dan mereka mencapai kata sepakat terhadap kepentingan pembaharuan institusi dan tadbir urus yang baik.

“Konsensus telah dicapai dalam memperkukuhkan fungsi Parlimen sebagai institusi yang bertanggungjawab dan konstruktif, dan memastikan semak dan imbang dilaksanakan dalam badan eksekutif supaya ia lebih telus dan memenuhi keinginan rakyat,” kata pemimpin itu dalam kenyataan bersama.

FMT

No comments: