Jika akta sekat agama bukan Islam dibawa ke kabinet, kami akan bantah” – PBS

 “Jika akta sekat agama bukan Islam dibawa ke kabinet, kami akan bantah” – PBS

“Jika akta sekat agama bukan Islam dibawa ke kabinet, kami akan bantah”.Parti Bersatu Sabah (PBS) kekal teguh bersama rakyat untuk berjuang dan mempertahankan kebebasan beragama seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Presiden PBS Datuk Seri Panglima Dr. Maximus Ongkili berkata, Kabinet Persekutuan tidak pernah membincangkan mengenai Roadmap Pelan Tuju Pemerkasaan Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) berhubung empat cadangan rang undang-undang (RUU) baharu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) ini berkata, setakat ini, RUU yang dicadangkan berkaitan agama Islam oleh Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Ahmad Marzuk Shaary, tidak pernah dibawa ke Kabinet, sama ada untuk perbincangan atau persetujuan.

“Kemungkinan, perkara berkenaan masih di peringkat awal dan perbincangan dalaman di Bahagian Hal Ehwal Agama,” jelasnya dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau turut yakin sekiranya perkara itu dibangkitkan, rakan-rakan dalam kerajaan Perikatan Nasional (PN), seperti PBS, Gabungan Parti Sarawak (GPS), MCA, MIC, dan parti politik lain akan bersuara bagi menyatakan pendirian masing-masing untuk menentang jika undang-undang yang diusulkan itu mempunyai kesan atau menjejaskan kebebasan masyarakat bukan Islam untuk mengamalkan agama mereka.

Maximus berkata, PBS yakin Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan menghormati kebebasan ini yang menjadi aset berharga negara sejak penubuhan Persekutuan Malaysia.

Mhdaily

No comments: